Útmutató az on-line katalógus használatához

Az oldal felépítése, elérése

A Túrkevei könyvtár on-line katalógusa a www.turkevemik.hu/konyvtar oldalon a Katalógus menüpont alatt érhető el. A katalógus felhasználói felülete három jól elkülönülő részből áll: Dokumentumok, Olvasói állapot, HUNMARC letöltés.

A három különböző rész közül az első segítségével tudunk a könyvtárban megtalálható könyvek folyóiratok között keresni. Az Olvasói állapot segítségével lehetőségünk nyílik megtekinteni a saját adatainkat például, hogy milyen könyveket kölcsönöztünk ki, vagy milyen tartozásaink vannak. Jelenleg ez a funkció nem használható. A harmadik opció pedig lehetővé teszi, hogy az adatbázisból rekordokat tölthessünk le HUNMARC formátumban.

Keresés és böngészés a dokumentumok között

A katalógus talán legfontosabb része a dokumentumok között való keresés. Itt három – úgynevezett – keresőfeltételt tudunk megadni. Mindegyik feltétel kategóriáját egy legördülő menüből választhatjuk ki. A kategória kiválasztása után a mellette található szövegmezőben tudjuk megadni a konkrét keresési feltételt.

Példa:

Ha Gárdony Géza összes, a Túrkevei könyvtárban megtalálható művét keressük, akkor csak annyit kell tennünk:

 1. A keresőfeltétel kategóriák közül beállítjuk egyiknek a szerző opciót.
 2. A mellette levő szövegmezőbe felvisszük Gárdonyi Géza nevét.
 3. A Keresés gombra kattintva megkapjuk a találatokat.

Több keresőfeltétel megadásával szűkíteni tudjuk a keresés eredményét, az előző példánál maradva, a címnek megadjuk: „A láthatatlan ember”. Ekkor Gárdonyi Géza művei közül csak „A láthatatlan ember” fog találatként megjelenni.

A Böngészés pont is a dokumentumok közötti keresést szolgálja, ugyanazokkal a lehetőségekkel mint a fent említettek. Csupán annyi a különbség, hogy itt egyszerre csak egy keresőfeltétel adható meg.

A kereső feltételek megadása során érdemes néhány dologra odafigyelni:

 • Kereséskor nincs megkülönböztetve a kis és nagybetű. Például: a Gárdonyi Géza kulcsszóra ugyanazokat a találatokat kapjuk mint a GÁRDONYI GÉZA szöveget adtuk volna meg.
 • Ha például nem tudjuk egy mű teljes címét, akkor elég csak az általuk ismert részt beírni, ugyanis a kereső alapértelmezetten a beírt szövegrészletekre is keres, nem csak a teljes szövegre (ez igaz a többi kereső kategóriára is).
 • Ha egy pontos szövegre szeretnénk keresni, akkor a beírt keresőfeltétel végére tegyünk pontot. Ekkor csak a megadott szövegel megegyező találatok jelennek meg. A keresési feltételek megadásakor fontos, hogy a keresendő szöveg végére csak akkor tegyük ki a pontot, ha csak a kulccsal megegyező találatokat szeretnénk látni.

A dokumentumok közötti kereséskor további szűrési feltételként megadható, hogy a keresés milyen típusú dokumentumokra vonatkozzon, ha például csak a cikkek között szeretnénk keresni, akkor a cikk kategóriát kell kiválasztanunk.

Akadálymentesített katalógus

Könyvtárunk on-line katalógusa rendelkezik vakok- és gyengén látók számára elkészített akadálymentesített változattal is. A katalógus ezen verziója az „Akadálymentesített felület” feliratú ikonra kattintva érhető el. Az így megjelenített honlap kontrasztosabb felülettel segít az oldalon való eligazodásban.

Keresés a helyismereti adatbázisban

Könyvtárukban megtörtént a helyismereti dokumentumok egy részének bibliográfiai feldolgozása, digitalizálása. Így az ezekben fellelhető cikkek kereshetők, valamint az ezeket tartalmazó dokumentumok letölthetők a katalóguson keresztül. Ennek egyetlen technikai feltétele, hogy a számítógépen telepítve legyen egy PDF megjelenítő alkalmazás (AcrobatReader).

Keresni a helyismereti adatbázisban ugyanúgy tudunk, mint a könyvtári dokumentumok között. Ebben az esetben a számunkra legfontosabb mezők:

 • Szerző
 • Cím
 • Helyismereti tárgyszó
 • Időszaki kiadványa
 • Időszaki keltezése
 • Időszaki évfolyama

A kereső kategóriák közül a szerző és a cím lehetőségek hasonlóan használhatók a korábban islertettekhez. A helyismereti tárgyszó kategória segítségével tudunk a helyismereti dokumentumokhoz tartozó tárgyszavak között keresni. Amennyiben egy bizonyos időszaki kiadvány teljes összegyűjtött anyagát szeretnénk megtekinteni, akkor az időszaki kiadványa lehetőséget választva, csak a folyóirat nevét kell megadnunk. Az időszaki keltezése opció segítségével lehetőségünk van az adott időszaki folyóirat megjelenési dátumára keresni. Itt a kereső kulcsok az alábbi formában adhatók meg:

 • 1992 (pont nincs kitéve az évszám végére)
 • 1992. május (ebben az esetben csak az évszám után kell pontot tenni)
 • 1993. május 7 (itt szintén csak az évszám után kell pontot tenni)

Ha egy folyóirat évfolyamára szeretnénk keresni, akkor az „Időszaki évfolyama” lehetőséget kell választanunk. Ekkor érdemes odafigyelni, hogy a katalógusban megtalálható helytörténeti dokumentumok évfolyamai „1. évf” formában kerültek rögzítésre. Keresni is ennek megfelelően tudunk az évfolyamok között. A Túrkeve újság esetében az 1. évfolyam („1. évf”) 1989-ben jelent meg, és a 2012-es lapszámok 24. évfolyamhoz tartoznak („24. évf”).

 

 

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.