TÚRKEVEI SAKKTÖRTÉNET 

 „Hol a kezdete és hol a vége?” – teszi fel a költői kérdést Stefan Zweig Sakknovella c. művében.  E szavak a túrkevei sakkozás történetére is ráillenek. A ködös múltból egyre világosabban rajzolódik ki a tegnap, s még kézzelfoghatóbb a jelen. A sakkozás helyi történetének összeállításakor Kun László egykori művelődési ház igazgató elbeszéléseit, Szilágyi Károly helytörténész „Túrkeve város sportjának 75 éve” c. könyvét, valamint saját visszaemlékezéseimet vettem alapul. A sakkozás a polgárosult településközösség kedvelt szórakozása volt Túrkevén is. Kaszinókban, kocsmákban, baráti közösségekben afféle „úri passzióként” művelték. Az 1930-as években jó sakkozó hírében állt Kollár József állatorvos, majd Madarász Károly tanító, illetve a fiatal Madarász Tibor, a későbbi elektromérnök. 1945 után nagy tömegsport mozgalom bontakozott ki. „…népi sakkbajnoksággal indult, atlétikában, röplabdában, birkózásban és más sportágakban a tömegversenyek egymás utáni beindítását jelentette.” – írja Szilágyi Károly helytörténész a „Túrkeve város sportjának 75 éve” című könyvében.  Az 1950-ben megalakult tanácsrendszer átalakította a kulturális- és sport tevékenység szervezeti kereteit. A sakk a kultúrotthonhoz került. Ez a kiscsoport ma is a művelődési házban működik. Az akkoriban újjá alakult sportegyesület erre a klubra alapozva létrehozta a sakk szakosztályt, mely ma is innen építkezik. A szakosztály vezetőjévé a futballisták intézőjét,  Bárdi Imrét nevezték ki. A szellemi sport azonban a klub keretein belül maradt, vagyis sportszakosztályként gyakorlatilag nem működött. A ma is funkcionáló  szakosztályt  Kiss János gépészmérnök alakította meg 1973-ban az AFIT sportkörön belül. Őt 1980-tól Nagy László, 1985-től pedig Sipos Sándor követte a szakosztály élén. A csapat 1974-ben nevezett be először a megyei II. osztályú sakk csapatbajnokságba, és első nekifutásra bronzéremmel zárta az évet. A következő évben már ezüst érmet szerzett és egy osztállyal fentebb avanzsált. 1976-tól folyamatosan a megyei I. osztályban szerepel, váltakozó sikerrel. A legjobb eredményt 1991-ben érte el, amikor bronzérmet szerzett. Jelenleg a középmezőnyben, a 7. helyen landol. A csapat legjobb pontszerzőiből lettek az éltáblások: Kiss János, Csajbók Ferenc, Sipos Sándor, Nádudvari István, Szijártó Csaba. Ők „Túrkeve sakkbajnoka” címet is megszerezték. Erre a címre még Ábrahám Miklós, Oszlánszki József, Bíró Károly, Nagy László és Szijártó Zsolt íratkozott fel.

Az utánpótlás kinevelésében Csajbók Ferenc és Sipos Sándor edzők segítenek, az általános iskola igazgatóságának támogatásával. A fiatalok megmérettetésére számos alkalom nyílik. Első helyen a felmenő rendszerű diákolimpiát kell említeni. Az országos döntőn Túrkeve nem egy alkalommal képviselte a megyét. Megyebajnok lett Bogár Attila 2001-ben a IV. korcsoportban, 2004-ben pedig Szijártó Csaba a VI. korcsoportban. Csapatban 2000-ben a „petőfis” fiúknak sikerült élre törni és Pesten szerepelni (Szijártó Csaba, Bogár Attila, Bogár Ádám, Tolnai Dávid Hagymási István és Víg Márton). 2002-ben megismételték a megyebajnoki eredményt. 2004-ben Ducza Benjáminnal  megerősödve a túrkevei Ványai Ambrus Gimnázium Informatikai és Közlekedésgépészeti Szakközépiskola színeiben nyerték meg a megyei versenyt és  a megyebajnok jogán kerültek az országos döntőbe ahol a mezőny második felében végeztek. A lányok legjobb megyei diákolimpiai eredményét a „kossuthos” Szabó Adrienn, Ducza Eszter és Ballók Beáta által alkotott trió II. helyezése jelentette 1999-ben.

A sportbarátság erősítését és az egyéni fejlődés elősegítését szolgálják a meghívásos versenyek, melyeken Túrkeve is gyakran szerepel. Első helyen kell említeni a Csépán évről-évre megrendezett „Tiszazug Kupát” melyen több kevi kisdiákot avattak bajnokká: 1992-ben Kurucz Lajost és Nagy Zoltánt, 1997-ben Ballók Beátát, 1998-ban Szabó Adriennt, Ballók Beátát és Ducza Benjámint, 1999-ben Szijártó Csabát, Bogár Attilát és Bogár Ádámot, 2000-ben pedig Monoki Zoltánt. Sok év kihagyása után 2011-ben Túrkeve újoncokkal szerepelt ezen a kupán. Takács Szabolcs ezüstöt, Bíró István pedig bronzot kapott. 2012-ben sikerült visszakapaszkodni az élvonalba: Aranyérmet kapott  Bognár Vanessza, Takács Szabolcs és Bognár Ádám, az óvodáskorú Szilágyi István pedig bronzéremmel térhetett haza. Rangos versenynek számított hajdan a Tiszaugon megrendezett „Felszabadulási Emlékverseny”. Ott 1980-ban Török Róbert, 1986-ban pedig Bodó Péter nyert bajnokságot. Felnőtt csapatunk legeredményesebb női versenyzője Csajbók Ildikó  1993-ban Kunszentmiklóson, a Pedagógusok Országos Sakkbajnokságán szerezte meg a bajnoki címet. Néhány rapid versenyen is képviselteti magát Túrkeve, az utóbbi években egyre több sikerrel. Az évente Abonyban megrendezett „Lőrinczi László” Emlékversenyen 2009-ben Túrkeve sikerét jelentette Csajbók Ferenc, a torna legeredményesebb senior játékosa. Ugyancsak Abonyban 2011-ben Szijártó Zsolt 3. rendezett meghívásos rapid versenyt Szijártó Csaba nyerte meg.

A túrkevei sakk csapatnak jelenleg 17 igazolt versenyzője van, melyből 7 fő rendelkezik FIDE (nemzetközi) értékszámmal: Szijártó Csaba NB II.-es mesterjelölt, Ducza Benjámin I. osztályú, Bogár Attila, Deák Lajos, Szijártó Zsolt, Sipos Sándor és Tóth Tibor II. osztálynak megfelelő minősítéssel.

A csapat edzéseit hétfőnként este 6 órától tartja a művelődési ház klubjában, ahová az igazolt játékosokon kívül másokat is sakkbaráti szeretettel várnak a klub tagjai!

Tudom, hogy az említett neveken kívül még sokan előrelendítői voltak városunk szellemi sportjának. Elnézést kérek azoktól, akik e visszatekintésből kimaradtak. Meggyőződésem, hogy a túrkevei sakk története továbbíródik a pepita táblák mellett…

Köszönöm a figyelmet. (Az előadás a Túrkevei Sportegyesület 100 éves jubileumi rendezvényén hangzott el.)

Túrkeve, 2012. június 12.

Sipos Sándor klubvezető

                                                                           

 

 

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.