FOLTRA-FOLT KÖR

A „Foltra- Folt Kör” a Túrkevei Városi Művelődési Intézmény és Könyvtár csoportja, 2005. október 1-jén alakult 8 fővel, jelenleg 8-10 fő vesz részt egy- egy foglalkozáson. Mivel nyitott minden alkalom, van, aki vissza- visszatér néhány minta megtanulására, de szívesen fogadjuk az alkalmankénti érdeklődőket is, pl. óvónőket, kismamákat.  A kör tagjai nyugdíjasok, Gyesen-, Gyeden lévő anyukák, dolgozó nők. A szakkör célja: elsősorban az egyéni kreatív önkifejezés és az alkotókészség fejlesztése.  A hasznos időtöltésen túl, olyan tevékenység elsajátítása, amellyel az új és az otthon felhalmozott, nem használt ruhaneműkből a foltvarrás technikájával új, hasznos, a lakás bármely területén alkalmazható kézimunkák készüljenek. Ilyenek például: faliszőnyeg, falikép, takaró, terítő, párna, konyhai textíliák, gyermekjátékok, táskák, hátizsákok. Fontos számunkra a közösség, az összetartozás, a város többi civil szervezetével való együttműködés.

Szakmai munkája: A csoport heti egy alkalommal tart 2-3 órás foglalkozást a Művelődési Házban. Meghatározott tematika szerint haladunk. Minden év elején megbeszéljük, melyek azok a blokkok, amelyek elkészítését szeretnénk megtanulni. Hasznosítjuk a megjelenő szakirodalmat is, a különböző foltvarró könyveket és szaklapokat. Szakmai tapasztalatcsere céljából látogatjuk egymást a környező városok (Mezőtúr, Karcag, Martfű) foltvarró csoportjaival, alkotásaink részt vesznek az ottani kiállításokon.

Minden nyáron, Karcagon, 4 napos szakmai táborban vesz részt néhány szakköri tag, majd az év folyamán az ott tanultakat átadják a csoport minden tagjának. Nagyon sokat tanulunk ezeken a napokon, rengeteg új mintát, ötletet ismerünk és tanulunk meg egymástól.

Rendszeresen bemutatkozunk a helyi, városi rendezvényeken. Több alkalommal már önálló kiállítást is rendeztünk a Művelődési Házban. A kiállításokhoz kapcsolódva, de más alkalommal is, mint például a Gyermeknapon, a Márton napi rendezvényen, nagy örömmel tartunk kézműves foglalkozásokat is az érdeklődő felnőtteknek és gyerekeknek.

Minden évben szeretnénk megajándékozni egy-egy túrkevei közösséget, intézményt az általunk készített darabokkal.

Magyarországon egyre többen szeretik meg a patchwork technikát, egyre több foltvarró csoport alakul. Mi is szeretettel hívjuk és várjuk csoportunkba azokat a túrkevei lányokat és asszonyokat, akik szeretnék megtanulni ezt a sok örömet adó kézimunkázást.

 Kalmár Lászlóné csoportvezető

 

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.